Т140 Планинарки дом „Убла“ – Обли Свитавац 1549м – 2ч20мин

Временска прогноза за ову стазу: ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“, силази у поље и сијече асфалтни пут, затим наставља макадамским путем до уласка у шуму. Мало затим, стаза одваја са пута у ужу планинарску стазу. Успон је уједначен и серпентинама кроз букову шуму након 500 метара опет излази на макадамски пут. Настављамо путем и након 300 метара  на раскрсници скрећемо десно у мањи до. И даље пратимо пут који је у том дијелу прилично зарастао, с обзиром да туда  неко дуже вријеме не иду возила. Након 500 метара  престаје пут а ми настављамо ужом планинарском стазом. Мало затим излазимо из шуме на мјесто са ког се пружа лијеп поглед на долину Буковице, па све до зубачког платоа  и даље према Далмацији.

Настављамо даље и мало затим креће спуштање у долину  и високу букову шуму.  Након доласка на најнижу тачку, почиње стрми успон  такође кроз високу букову шуму. Овим силаском и стрмим успоном, заобилазимо дио који је страдао у пожару и на којем је за сада  практично немогуће обновити стазу, па смо је измјестили  у долину.

Дивна букова шума на појединим дијеловима стазе

Након пар стотина метара јаког успона, опет смо на старој стази која је знатно лакша и мало затим излазимо на превој Пријевор. На Пријевору нас дочекује пространа ливада, несвакидашње питома за орјенске прилике. Овдје је и раскрсница стаза, лијево се иде за Штировник и Калупну греду а десно за Обли и Велики Свитавац.

Ознаке прије постављања стуба са таблама
Поглед на Обли Свитавац са Пријевора
Стуб на Пријевору

Настављамо десно лијепом ливадом у дужини 500 метара, да би након тога почео успон ка Облом Свитавцу. Савладавамо прве камене блокове и мале сипаре да би након пар стотина метара ушли у шуму. Кроз шуму стаза вијуга између стијена и након пар стотина метара излазимо на стрми широки травом  обрасли дио гребена. Том падином након 20 минута излазимо на врх Облог Свитавца. И овај орјенски врх карактерише лијеп поглед на све стране.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.