Т140 Планинарки дом „Убла“ – Обли Свитавац 1549м – 2ч20мин

Временска прогноза за ову стазу (yr)- ЛИНК!

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue)- ЛИНК!

Панорама са Облог Свитавца (peakfinder)ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“, макадамским путем силази у поље и излази на асфалтни пут, ту идемо лијево асфалтним путем да би послије само давдесетак метара дошли до стуба са усмјеравајућом таблом која нас води са пута десно на макадамски пут којим идемо наредних двјеста метара до уласка у шуму. Мало затим, послије десне кривине стаза лијево одваја са пута у ужу планинарску стазу.

Стуб са усмјеравајућом таблом на асфалтном путу испод дома

Успон је уједначен и серпентинама кроз букову шуму након 500 метара опет излази на макадамски пут. Настављамо путем и након 300 метара  на раскрсници скрећемо десно у мањи до. И даље пратимо пут који је у том дијелу прилично зарастао, с обзиром да туда  неко дуже вријеме не иду возила. Након 500 метара  престаје пут а ми настављамо ужом планинарском стазом. Мало затим излазимо из шуме на мјесто са ког се пружа лијеп поглед на долину Буковице, па све до зубачког платоа  и даље према Далмацији.

Настављамо даље и мало затим креће спуштање у долину  и високу букову шуму.  Након доласка на најнижу тачку, почиње стрми успон  такође кроз високу букову шуму. Овим силаском и стрмим успоном, заобилазимо дио који је страдао у пожару и на којем је за сада  практично немогуће обновити стазу, па смо је измјестили  у долину.

Дивна букова шума на појединим дијеловима стазе

Након пар стотина метара јаког успона, опет смо на старој стази која је знатно лакша и мало затим излазимо на превој Пријевор. На Пријевору нас дочекује пространа ливада, несвакидашње питома за орјенске прилике. Овдје је и раскрсница стаза, лијево се иде за Штировник и Калупну греду а десно за Обли и Велики Свитавац.

Ознаке прије постављања стуба са таблама
Поглед на Обли Свитавац са Пријевора
Стуб на Пријевору

Настављамо десно лијепом ливадом у дужини 500 метара, да би након тога почео успон ка Облом Свитавцу. Савладавамо прве камене блокове и мале сипаре да би након пар стотина метара ушли у шуму. Кроз шуму стаза вијуга између стијена и након пар стотина метара излазимо на стрми широки травом  обрасли дио гребена. Том падином након 20 минута излазимо на врх Облог Свитавца. И овај орјенски врх карактерише лијеп поглед на све стране.

Total distance: 4.24 km
Download file: T140 PlDom Obli Svitavac.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.