Planinari PD „Vučji Zub“, Vlado Ružić i Andrej Jeftić, u utorak 19. jula, izveli su planinarki poduhvat na Orjenu. U neprekinutom nizu, popeli su se redom na pet vrhova: Kabo, Šišavce, Veliku Jastrebicu, Vučji zub i Zubački/Veliki Kabao. Po usponu na najviši vrh Orjena spustili su se u Dobri do i stazom vratili do planinarskog doma na Ublima. 

Ruta ukupne dužine nešto preko 24km, nosi sa sobom preko 1700m kumulativnog uspona koji je koncentrisan u prvih 16km staze, koliko je potrebno da se dođe do Velikog Kabla. Ovaj poduhvat izveli su uz pomoć jednog od najiskusnijih orjenskih planinara, psa Meda, koji ih je u stopu pratio od početka do kraja. 

Tura je živopisna i pruža jedinstven ugođaj kretanja po grebenu između vrhova, a daruje i divan pogled od Lovćena i Boke Kotorske do Mljeta i Korčule pa do planinskih divova u unurašnjosti Crne Gore i Hercegovine.

Onima koji žele da ponove ovaj izazov, naročito tokom ljetnih mjeseci, preporučujemo da ponesu najmanje 3 i više litara vode po osobi, energetsku „podršku“ i nešto pseće hrane 🙂

Andrej Jeftić


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.