Često se osjećamo privilegovanim što živimo u Hercegovini. Jedna od tih privilegija je što za samo par sati vožnje možemo da se nađemo u podnožju Durmitora, planine koja malo koga ostavlja ravnodušnim.
Ovoga puta cilj planinara Vučijeg zuba je bio uspon na vrhove Veliki Međed i Mali Međed. Ruta koju smo odabrali kreće od Crnog jezera preko katuna Lokvice do Velike previje pa do Velikog i Malog Međeda, spusta na Strugu i silaska nazad na Crno jezero.

Od Crnog jezera put nas vodi kroz šumu ka jugozapadu do katuna Lokvice, u srce Durmitora.

Kod Katuna Lokvice je i prvo veliko čvorište, i tu biramo put koji vodi na jug, prema Velikoj Previji, prevoja između južnog vrha Velikog Međeda i Terzinog bogaza.
Tu počinje najzanimljivi dio staze, grebenski prelaz do Velikog i Malog Međeda.

Za neke je to ugodna kombinacija kretanja osiguranim grebenom, sa povremenim “pentranjem” sve to propraćeno spektakularnim pogledima na okolne vrhove. Za neke druge koji nisu navikli na eksponirane staze predstavlja pravi izazov i suočavanje sa strahom od visine.

Nakon južnog, ide se ka Sjevernom vrhu Velikog Međeda i sa novom snagom u plućima krećemo ka Malom Međedu. Opet grebeni, sajle, ali više nas ništa zaustaviti ne može. Sa donjeg vrha Malog Međeda pruža se predivan pogled na Crno Jezero koje se odatle vidi kao na dlanu. Tu pravimo najveću pauzu, slikavanje, jelo, dron, izležavanje i sve kako dolikuje.

Teška srca ostavljamo Međede, ali sići se mora. Jako strmom stazom, a jednim dijelom i siparom silazimo ka Strugi. Za nekih jedva 500m hoda smo se spustili 250mnv, a u nekim dijelovima smo morali silaziti jedno po jedno i praviti poveliki razmak da ne bismo obrušili kamen jedni na druge.
Nokon te velike strmine, ostatak puta ka Crnom Jezeru je blagog nagiba i ide uglavnom kroz predivnu, gustu šumu. Kupanje u jezeru je neizostavni dio folklora i uživanje u pogledu na Međede iz hladne vode.

Gavrilo Mumović


Fotografije: Mirko Lučić, Nikola Lakić
Video: Nikola Lakić


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.