Традиционална планинарска акцији „Успон на Велики Столац“ у организацији ПСД „Столац“ Вишеград окупила је преко 60 планинара из региона. Учесници ове акције били су и 12 чланова ПД „Вучјег зуба“.

Домаћини су се потрудили да уживамо у чарима планине Звијезде, која припада планинском масиву Таре. Стаза укупне дужине око 22 км, са кумулативним успоном око 1200 метара. Успон на Велики Столац (1673 м.н.в.) започињемо 25. септембра испред планинарског дома Гостиља у 8ч.

Јутро прохладно, обојено маглом. Након поздравне ријечи домаћина крећемо шумском стазом, жељни да што више уживамо у свјежем планинском јутрањем зраку и да и ми сазнамо зашто је баш ово мјесто станиште ендемске врсте Панчићеве оморике. Ноге лагане и жељне нових путева.

Технички и не толико захтјевна стаза, али инспиративан терен који мами својом богатом шумом и оплемењује мисле, чинећи ноге лакшим.

Пролазак кроз села, утабаним шумским стазама, новим маркираним путевима, разнолика шума, богата изворима, хладна вода, весела и распјевана дружена учинише овај дан један од оних који се памте.

Излазак на видиковац обасјан сунцем, док се магла задржала у нижим крајевима су посебна драж и магија које нам само природа може подарити. Успјешно смо савладали узбрдицу, низбрдицу, одмарали у јесењем сунцу на врху, размијенили импресије, остварили нова пријатељства, проширили стара и добили све оно што чини бит и због чега се воле овакве акције и дружења.

Некоме се учинило да је стаза идеална за траил, другима за планински бициклизам, некоме је успон мало теже пао, али смо сви сагласни да је разноликост богаство ове стазе. Домаћин се потрудио да заволимо овај крај и да му обећамо поновни долазак. Велико хвала пријатељима из ПСД „Столац“.

До следећег дружења да смо здраво.

Јелена Јововић

Фотографије: Бранислав Јанковић и ПСД „Столац“

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.