Tradicionalna planinarska akciji „Uspon na Veliki Stolac“ u organizaciji PSD „Stolac“ Višegrad okupila je preko 60 planinara iz regiona. Učesnici ove akcije bili su i 12 članova PD „Vučjeg zuba“.

Domaćini su se potrudili da uživamo u čarima planine Zvijezde, koja pripada planinskom masivu Tare. Staza ukupne dužine oko 22 km, sa kumulativnim usponom oko 1200 metara. Uspon na Veliki Stolac (1673 m.n.v.) započinjemo 25. septembra ispred planinarskog doma Gostilja u 8č.

Jutro prohladno, obojeno maglom. Nakon pozdravne riječi domaćina krećemo šumskom stazom, željni da što više uživamo u svježem planinskom jutranjem zraku i da i mi saznamo zašto je baš ovo mjesto stanište endemske vrste Pančićeve omorike. Noge lagane i željne novih puteva.

Tehnički i ne toliko zahtjevna staza, ali inspirativan teren koji mami svojom bogatom šumom i oplemenjuje misle, čineći noge lakšim.

Prolazak kroz sela, utabanim šumskim stazama, novim markiranim putevima, raznolika šuma, bogata izvorima, hladna voda, vesela i raspjevana družena učiniše ovaj dan jedan od onih koji se pamte.

Izlazak na vidikovac obasjan suncem, dok se magla zadržala u nižim krajevima su posebna draž i magija koje nam samo priroda može podariti. Uspješno smo savladali uzbrdicu, nizbrdicu, odmarali u jesenjem suncu na vrhu, razmijenili impresije, ostvarili nova prijateljstva, proširili stara i dobili sve ono što čini bit i zbog čega se vole ovakve akcije i druženja.

Nekome se učinilo da je staza idealna za trail, drugima za planinski biciklizam, nekome je uspon malo teže pao, ali smo svi saglasni da je raznolikost bogastvo ove staze. Domaćin se potrudio da zavolimo ovaj kraj i da mu obećamo ponovni dolazak. Veliko hvala prijateljima iz PSD „Stolac“.

Do sledećeg druženja da smo zdravo.

Jelena Jovović

Fotografije: Branislav Janković i PSD „Stolac“


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.