Prije tačno stotinu godina (1922.) slovenački planinar Alojz Knafelc uveo je u upotrebu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu tačku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u bivšim jugoslovenskim republikama.

Alojz Knafelc

Nakon Prvog svjetskog rata Slovensko planinsko društvo (SPD) odlučilo je uspostaviti standardizovan način označavanja planinarskih puteva. U cilju stvaranja jedinstvenog sistema obilježavanja puteva Turistički klub Skala (slo.Turistovski klub Skala) organizovao je krajem 1921. markacijski tečaj. Vodio ga je planinar Alojz Knafelc, koji je 4. marta 1922. na Glavnoj skupštini SPD-a izabran za načelnika Odbora za obilježavanje staza. Knafelc  je na temelju prijedloga i eksperimenata formirao jedinstveni znak – bijelu tačku s crvenim prstenom te uveo jedinstvenu usmjeravajuću ploču  crvene boje s bijelim natpisom. Već u proljeće 1922. pokrenuta je u Sloveniji akcija obilježavanja svih slovenačkih planinarskih puteva novim markacijama i usmjeravajućim pločama.

Alojz Knafelc (Šmihel pri Novom Mestu, 23. jun 1859. – Ljubljana, 26. april 1937.) radio je kao nastavnik, a zatim kao planer te je bio uključen u izgradnju željeznice u Sloveniji. Kada je 1900. preseljen u Vilah tamo je bio jedan od osnivača podružnice Slovenskog planinarskog društva. Između 1906. i 1915. radio je u Trstu, a zatim do penzionisanja 1922. godine u Češkoj i u Zagrebu. Godine 1923. sam je obojio cijeli Aljažev stup na Triglavu, jedan od najprepoznatljvijih simbola Slovenije. Nacrtao je brojne planinske karte, uključujući karte Julijskih i Kamniških Alpa, te karte Bleda i Roža.

Planinaski vesnik, 7/1922:


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.