Потреба за лиценцираним водичима одавно је изражена све већом посјећеношћу наших планина, али и све популарнијим излетима и успонима наших планинара на планине у иноземству. Оваквим обукама стичу се темељна знања о вођењу планинара и излетника, о квалитетнијој презентацији наших планина, те о умијећу примјереног реаговања на све очекиване и неочекиване појаве при овом виду рекреације. Данас је у водећим алпским земљама незамисливо планинарити без организованих водичких служби и услуга водича у планинама.
Удружење за подузетништво и посао ЛиНК у сарадњи са Станицом планинарских водича Мостар ( СПВ Мостар) организује Обуку за планинарске водиче-А стандард у терминима два викенда: 15.4. до 17.4. и 23.4.-24.4. 2016. на локацији Извиђачког еко центра Ушће/ Требиње. Обука се проводи током два викенда континуираног боравка у природном амбијенту, у љетним условима, уз боравак и смјештај у адекватном објекту и услове за одржавање предавања и вјежби у планини.

Након одржане обуке полазници скупљају активне дане на које им се додају дани обуке. Активне дане ће скупити тако што ће бити помоћни водичи на излетима, одржати предавање на обукама, асистирати на обукама и радити друге корисне активности у својој станици/планинарском друштву. Након тог периода (cca 6. мјесеци) кад скупе довољан број дана полазници имају право приступити испиту, који се састоји из практичног и теоретског дијела (писмена провјера знања и рад на терену). Испит ће бити организиран накнадно, а лиценцу водича издаје надлежни планинарски савез или станица водича.
Обука за планинарске водиче-А стандард проводи се према стандарду  UIAA – International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA Training Standards), вођење на љетно планинарење подразумијева оспособљеност за вођење по нискогорју и средогорју које обухваћа пјешачење и планинарење у љетним условима, са савладавањем блажих стрмина, те једноставних препрека попут мањих камених степеница и крпица снијега и леда. Овај ниво оспособљености не укључује вођење у високогорју, по теренима који захтијевају пењачку вјештине и опрему нити кретање по захтјевним планинарским путевима.
СПВ Мостар је једна од двије станице планинарских водича у Босни и Херцеговини (постоји још и СПВ Сарајево), која окупља планинарске водиче из регије Херцеговине, чији чланови су врхунски планинари, спортски пењачи, алпинисти, спелеолози, горски спашаватељи, који континуирано раде на усавршавању и едукацији.
Сви трошкови, који укључују ноћења у Извиђачком еко центру Ушће/Требиње, три оброка дневно, дидактички материјал, прибор за писање, су осигурани из пројекта ‘ Одрживи развој туризма –Преко херцеговачких стаза до дубровачких Елафита’ којег финансира Европска унија из ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина 2007-2013.
Пријаве се обављају путем попуњавања Пријавнице ( у прилогу), коју је потребно послати на имејл адресе:[email protected][email protected] и матичном друштву. Све додатне информације могу се добити на контакт телефоне: СПВ Мостар: 063 486 909 и ЛиНК: 036 580 151
Пријаве се запримају најкасније до 11.4.2016., те вас молимо да се на вријеме пријавите, а број полазника обуке је ограничен.
До скорог виђења!
Удружење ЛиНК и СПВ Мостар

 

 

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.