Сви се сјећамо како нас је на Вериткалу у марту 2018. године  одувао вјетар уз Леотар. Пао је рекорд трке а многи су поправили своје вријеме управо ради орканског јужног  вјетра који је већином трке  са леђа дувао у такмичаре. Штета што станица за мјерење брзине вјетра на Гљиви тај дан није радила, било би интересантно видјети  те податке.

Када смо код те станице,  у више наврата могли смо видјети брзине које дупло премашују званичне податке.  Несумњиво да је вјетар много јачи на гребену Леотара али званични подаци са метеоролошке станице у граду  сигурно не давају реалну слику, барем што се вјетра тиче.

Тако је ова станица 30.10.2018. у 4 часа измјерила удар јужног вјетра од 204 км/ч,

док је  12.11.2019. год. измјерен  удар јужног вјетра од  171 км/ч.

Станицу за мјерење на Гљиви су поставили чланови требињског параглајдинг клуба,  а треба нагласити да се подаци са станице на Гљиви не узимају као званични.

-ЛИНК за мјерну станицу на Гљиви-

Требиње – званични подаци

Сви памтимо велико невријеме које је задесило наш град  23. фебруара 2019. године када је званично измјерена брзина вјетра од 25,4 м/с или 91км/ч иста брзина је измјерена 28 јула 2019. год. с тим што је у јулу био краћи удар  док је фебруарско невријеме  дивљало цијелу  ноћ.  

Више смо него скептични да вјетар те брзине може ломити  стабла вишедецениског дрвећа и буквално одувати 200 тона тешку конструкцију крова базена на Бањама. То је сигурно био много јачи вјетар него ли говоре званични подаци.

У Требињу постоје мјеста позната по јаким вјетровима, па можда неби било лоше поставити уређаје за мјерење и на та мјеста па узимати неку средњу вриједност како за вјетар тако и за остале метеролошке  параметре.

Иначе што се тиче архиве података  за вјетар у Требињу ту је ситуација лоша, из ралога што је уређај за мјерење  дужи временски прериод од рата па надаље био ван функције.

Најјачи вјетар у БиХ забиљежен на Бјелашници

Најјачи икад забиљежени вјетар у Босни и Херцеговини дувао је 13. октобра 2009. године на Бјелашници. Тада је у метеоролошкој станици измјерен оркански удар јужног вјетра од  чак 234 км/ч.

Црна Гора

28. септембра 2007 г. удари јужног вјетра на Жабљаку су износили 43 м/с, односно 154.8 км/ч. То је највећа измјерена вриједност вјетра у Црној Гори од када се врше мјерења

Доминантни вјетрови у Црној Гори су сјевер-сјевероисточни и јужни. Од  локалних вјетрова најпознатији су бура на Приморју, а у љетњем периоду вјетар с мора (дању) и вјетар с копна (ноћу) као дневни периодични вјетрови.

Kошава у Србији

Kошава је југоисточни вјетар, доноси суво и хладно вријеме, а њени удари могу достизати брзину  преко 100 километара на час, мада се просјечна брзина креће између 25 и 45 км/ч.  Путања јој је позната, тако да се развија од југоистока ка сјеверозападу, од Тимока до Суботице, у највећој мјери кроз Подунавље, Источну Србију, Банат и Бачку, преко подручја која се баш из тог разлога и називају кошавска. Овај вјетар је најјачу на улазу у Ђердапску клисуру.

Удар Кошаве у Београду  достигао је орканску јачину од 35.9  м/с  или  130 км/час. То  је  до  сада  најјачи измерен удар  ветра  у овом граду. Треба напоменути да  је  на  висини  од  650  метара од  тла  брзина  ветра  достизала 162  км/ч  (45  м/с). Досадашњи рекорд кошаве у Србији је измјерен на Метеоролошкој  станица Вршац.  Брзина – 48 м/с. тј 173км/ч.  11. јануар 1987.

Хрватска

Најснажнијим забиљеженим ударом буре у Хрватској сматра се ударом који се догодио 24. децембра 2003. године, на аутопуту  А1, између тунела Свети Рок и Масленице, на вијадукту Божићи. Тада је један од ријетких инструмената за мјерење брзине вјетра који је уопште успио неоштећен издржати налете вјетра, забиљежио брзину од 307 км/ч.

Због тога што тај инструмент није био предвиђен за толике износе, податак се не узима као службени.

Kао службено најјачи удар вјетра у Хрватској и даље вриједи онај од 21. децембра 1998. године с Масленичког моста, када је забиљежен удар буре од 248 км/ч (69,0 м/с).

Вриједи споменути наше комшије – Дубровник са 44,3 м/с  тј. 159,48 км/ч,

Свијет

Највеће брзине вјетра измјене у свијету:

– Мт. Вашингтон   (САД, 1909 мнв), 12.4.1934. измјерено 115 м/с (416 км/ч).

– У торнаду највећа брзина вјетра је 125 м/с (450 км/ч) у Тексасу, САД и то 2.4.1958.

– У циклону на Филипинима 10.9.1970. измјерено је 110 м/с (396 км/ч).

– У Европи је најјачи вјетар измјерен на Цугшпицу, јужно од Минхена, на 2975 мнв, и био је 93 м/с (335 км/ч). То се догодило 12.6.1985.

НАПОМЕНА. Већина података  из текста је преузета са интернет сајтова Хидрометеоролошких завода из окружења, тако да податке не треба узимати за сигурне.

ДА СМО ЗДРАВО!

ВИДЕО ПРИЛОГ ХЕРЦЕГ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О ОЛУЈНОМ НЕВРЕМЕНУ У ТРЕБИЊУ

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.