Svi se sjećamo kako nas je na Veritkalu u martu 2018. godine  oduvao vjetar uz Leotar. Pao je rekord trke a mnogi su popravili svoje vrijeme upravo radi orkanskog južnog  vjetra koji je većinom trke  sa leđa duvao u takmičare. Šteta što stanica za mjerenje brzine vjetra na Gljivi taj dan nije radila, bilo bi interesantno vidjeti  te podatke.

Kada smo kod te stanice,  u više navrata mogli smo vidjeti brzine koje duplo premašuju zvanične podatke.  Nesumnjivo da je vjetar mnogo jači na grebenu Leotara ali zvanični podaci sa meteorološke stanice u gradu  sigurno ne davaju realnu sliku, barem što se vjetra tiče.

Tako je ova stanica 30.10.2018. u 4 časa izmjerila udar južnog vjetra od 204 km/č,

dok je  12.11.2019. god. izmjeren  udar južnog vjetra od  171 km/č.

Stanicu za mjerenje na Gljivi su postavili članovi trebinjskog paraglajding kluba,  a treba naglasiti da se podaci sa stanice na Gljivi ne uzimaju kao zvanični.

-LINK za mjernu stanicu na Gljivi-

Trebinje – zvanični podaci

Svi pamtimo veliko nevrijeme koje je zadesilo naš grad  23. februara 2019. godine kada je zvanično izmjerena brzina vjetra od 25,4 m/s ili 91km/č ista brzina je izmjerena 28 jula 2019. god. s tim što je u julu bio kraći udar  dok je februarsko nevrijeme  divljalo cijelu  noć.  

Više smo nego skeptični da vjetar te brzine može lomiti  stabla višedeceniskog drveća i bukvalno oduvati 200 tona tešku konstrukciju krova bazena na Banjama. To je sigurno bio mnogo jači vjetar nego li govore zvanični podaci.

U Trebinju postoje mjesta poznata po jakim vjetrovima, pa možda nebi bilo loše postaviti uređaje za mjerenje i na ta mjesta pa uzimati neku srednju vrijednost kako za vjetar tako i za ostale meterološke  parametre.

Inače što se tiče arhive podataka  za vjetar u Trebinju tu je situacija loša, iz raloga što je uređaj za mjerenje  duži vremenski preriod od rata pa nadalje bio van funkcije.

Najjači vjetar u BiH zabilježen na Bjelašnici

Najjači ikad zabilježeni vjetar u Bosni i Hercegovini duvao je 13. oktobra 2009. godine na Bjelašnici. Tada je u meteorološkoj stanici izmjeren orkanski udar južnog vjetra od  čak 234 km/č.

Crna Gora

28. septembra 2007 g. udari južnog vjetra na Žabljaku su iznosili 43 m/s, odnosno 154.8 km/č. To je najveća izmjerena vrijednost vjetra u Crnoj Gori od kada se vrše mjerenja

Dominantni vjetrovi u Crnoj Gori su sjever-sjeveroistočni i južni. Od  lokalnih vjetrova najpoznatiji su bura na Primorju, a u ljetnjem periodu vjetar s mora (danju) i vjetar s kopna (noću) kao dnevni periodični vjetrovi.

Košava u Srbiji

Košava je jugoistočni vjetar, donosi suvo i hladno vrijeme, a njeni udari mogu dostizati brzinu  preko 100 kilometara na čas, mada se prosječna brzina kreće između 25 i 45 km/č.  Putanja joj je poznata, tako da se razvija od jugoistoka ka sjeverozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj mjeri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vjetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Udar Košave u Beogradu  dostigao je orkansku jačinu od 35.9  m/s  ili  130 km/čas. To  je  do  sada  najjači izmeren udar  vetra  u ovom gradu. Treba napomenuti da  je  na  visini  od  650  metara od  tla  brzina  vetra  dostizala 162  km/č  (45  m/s). Dosadašnji rekord košave u Srbiji je izmjeren na Meteorološkoj  stanica Vršac.  Brzina – 48 m/s. tj 173km/č.  11. januar 1987.

Hrvatska

Najsnažnijim zabilježenim udarom bure u Hrvatskoj smatra se udarom koji se dogodio 24. decembra 2003. godine, na autoputu  A1, između tunela Sveti Rok i Maslenice, na vijaduktu Božići. Tada je jedan od rijetkih instrumenata za mjerenje brzine vjetra koji je uopšte uspio neoštećen izdržati nalete vjetra, zabilježio brzinu od 307 km/č.

Zbog toga što taj instrument nije bio predviđen za tolike iznose, podatak se ne uzima kao službeni.

Kao službeno najjači udar vjetra u Hrvatskoj i dalje vrijedi onaj od 21. decembra 1998. godine s Masleničkog mosta, kada je zabilježen udar bure od 248 km/č (69,0 m/s).

Vrijedi spomenuti naše komšije – Dubrovnik sa 44,3 m/s  tj. 159,48 km/č,

Svijet

Najveće brzine vjetra izmjene u svijetu:

– Mt. Vašington   (SAD, 1909 mnv), 12.4.1934. izmjereno 115 m/s (416 km/č).

– U tornadu najveća brzina vjetra je 125 m/s (450 km/č) u Teksasu, SAD i to 2.4.1958.

– U ciklonu na Filipinima 10.9.1970. izmjereno je 110 m/s (396 km/č).

– U Evropi je najjači vjetar izmjeren na Cugšpicu, južno od Minhena, na 2975 mnv, i bio je 93 m/s (335 km/č). To se dogodilo 12.6.1985.

NAPOMENA. Većina podataka  iz teksta je preuzeta sa internet sajtova Hidrometeoroloških zavoda iz okruženja, tako da podatke ne treba uzimati za sigurne.

DA SMO ZDRAVO!

VIDEO PRILOG HERCEG TELEVIZIJE O OLUJNOM NEVREMENU U TREBINJU

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.