T109 Требиње – Ковло (914) 914м 3ч

Стаза – рута, полази из центра града, улицом Јована Дучића, затим се излази на главну улицу Краља Петра I ослободиоца, да би наставили Београдском улицом ка сјеверу. Мало затим улази се у улицу Вука Мићуновића па у улицу Војводе Влатка Вуковића(насеље Хрупјела), Након 1100 метара од старта долазимо на раскрсницу стаза, гдје стаза лијево- горе води на Ковло, око Погаче и даље ка Љубињу и планини Бјеласници(Виа Динарика стаза)  и право ка Леотару и Гљиви.  Идемо лијево и  пратимо стрму Леотарску улицу.

На крају Леотарске улице 1800 метра од старта, маркације воде стазом десно ка остацима малог утврђења Клис. Одавде се пружа лијеп поглед на град. Пратимо маркације старим ужим  макадамским путем из аустро-угарског периода који води ка сјеверу. Благим нагибом се напредује све до раскрснице стаза, 1400 метара од Клиса, гдје се за Ковло скреће десно, док стаза – пут која наставља право води око Погаче и према Љубињу тј Виа Динарика стазу.

Настављамо уским путем десно. И даље нагиб не прелази 8 посто па се  лакоћом добија на висини. Након 1700 метра долазимо под врх Ковла и окомите литице. Овдје пут прелази  у ужу стазу, због честих одрона камена са литица. Након 500 метара уске стазе, опет излазимо на шири пут који од једног лакта- серпентине наставља лијево ка врху Ковла.

На једном мјесту овај пут је обрушен, па је потребно опрезно прећи тај дио. Након још 330 метара од серпентине долзимо на врх Ковло 914м. Контролна тачка 3. у сјеверној линији Трансферзале „Требиње“.

На врху постоји уписна кутија. На 200 метара прије врха налази се раскрсница стаза, којима је  могуће продужити ка Леотару и даље ка Гљиви, или ка  Орловим гредама и тако направити кружну туру.

Дужина стазе је 5730 метара а савладава се 640 метара висинске разлике.

Пут за Ковло, гребен Ковла и Леотар у позадини
Total distance: 5.83 km
Download file: T109 TB Kovlo via Klis.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.