Т 116  Требиње – Страч (705м) 2ч30мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Панорама са Страча (peakfinder) – ЛИНК

Стаза почиње у самом центру града код Инфо центра Туристичке организације Требиње. Стаза наставља кроз Стари град, затим кроз улице: Доситејева и Преображенска долази на мост Ива Андрића. По преласку моста скреће се десно обалом Луке Вукаловића  и насеља Ложиона и Растоци до градске обилазнице.

Прелазимо обилазницу и настављамо ужим путем да пратимо Придворачки рукавац ријеке Требишњице. На крају поменутог пута долазимо до потока Лушац и  Гељев мост. Након што пређемо мост долазимо на магистрални пут који води у  Херцег Нови и Дубровник. Прелазимо пут и долазимо до почетка планинарске стазе. Сами почетак стазе је измјештен због изградње насеља па се у почетку 70 метара стрмо пењемо ка старој аустро-угарској стази благог нагиба која даље иде серпентинама.

Након трећег тзв. лакта или серпентине стаза десно одваја(1350 метара од магистрале) према још увијек недовољно истраженом феномену „Kамене очи“ до кога је лако доћи за 30 минута. Наставак стазе лијево серпентинама излази на шири пут који се утапа у јужни дио трансферзале Требиње који обухватају четири утврђења из аустро-угарског периода: Кучино брдо, Страч, Петрина и Голо брдо. Као и спелолошки објекат Матулића пећину.

Настављамо лијево и након 480 метара и двије серпентине долазимо на широки макадамски пут који прелазимо и затим настављамо уском стазом ка горе наредних 160 метара да би дошли на раскрсницу путева. Лијево пут води ка Петрини  и Голом брду, а десно ка селу Рапти, Матулића пећини,  Кучином брду и Страчу.

Настављамо десно и након 50 један пут одваја лијево за село Рапти и Матулића пећину. Ово је и Виа Динарика стаза која води на Орјен. Настављамо десно ширим макадамским путем, и након 300 метра долазимо до одвајања за Кучино брдо. Овдје настављамо да пратимо широки макадамски пут лијево ка Страчу.  Након 1800 метра долазимо до подножја урврђења Страч. Овдје почиње уска стаза која иде до челичних купола за топове на врху утврђења. Пратимо уску стазу 150 метра и долазимо на врх Страча 705м, контролна тачка 7 у јужној линији Трансверзале „Требиње“.

Дужина стазе од магистрале је 4330 метара а савладава се 430 метара висинске разлике.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.