Т132 Планинарски дом „Убла“ – Бугања греда 1849м-  4ч20мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue)ЛИНК

Тренутно стање и приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Бугање греде (peakfinder) – ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу.

Пут ка Копривном долу

Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

Повише Копривног дола. У позадини Штировник 1651м

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до камена са означеним скретањем за Велику Јастребицу. И даље настављате макадамским путе наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Улаз у Пирину пољану, Пирин бријег

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер пролази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловима.

Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола.  На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране).

Одмориште у Добром долу

На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату „Вучји зуб“ а десно за Зубачки/Велики  кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину.

Након паузе пратите маркације које воде до средине Доброг дола гдје  улазе у шуму. Овдје почиње уска стаза и јачи успон. У почетку се пролази кроз букову шуму а мало затим се долази до подножја сипара који се протеже скроз до гребена Бугање греде. Пратите обод сипара и велике камене блокове  да би дошли до мјеста гдје се одваја стаза за Ледену пећину.  

Велики камени блокову у дну сипара са Бугање греде
Одвајање за Ледену пећину

Од овог одвајања почиње пењање стјеновитим дијелом планине, што практично значи са не постоји стаза већ маркирани правац. Наше друштво се потрудило да у овом дијелу склони сво покретно камење и пењање учини што сигурнијим. Након стјеновитог дијела стаза долази до дијела који је нешто питомији а пролази кроз травнате падине обрасле шумом Мунике.

Травнате падине обрасле у шуму Мунике

Затим опет мало стијена и дошли сте на гребен  где се стаза рачва лијево за Зубачки/Велики кабао и десно за Бугању греду, Врбањ – село у црногорском дијелу Орјена и Високи бријег.

Овдје такође препоручујемо краћу паузу. Стаза затим мало обара па се наставља пењање до мјеста гдје се одваја за Врбањ, ми ћемо наставити гребеном ка врху.

У наставку идемо гребеном који је у почетку обрастао лијепом шумом Мунике а касније ендемичног грма Орјенске Худике.

Дивна стабла Мунике на гребену ка Бугањој греди

Након пола сата хода од изласка на гребен долазимо на врх Бугање греде. Под самим врхом морамо проћи кроз мали кулоар гдје препоручујемо додатни опрез.

На врху постоји уписна кутија са свеском за сада без печата. Овај орјенски врх има лијепу позицију а самим тим и лијеп поглед са њега. Посебно је лијеп поглед на Зубачки кабао и његову западну стијену.

Уписна кутија на врху
Зубачки/Велики кабао са Бугање греде
Поглед на Бугању греду са гребена ка Зубачком/Великом каблу

У случају да се одлучите да овај врх пењете зими ни у ком случају не идите правцем куда иде љетња стаза јер поред ње има мноштво шкрапа и јама које велики орјенски снјегови прекрију тако да кретање није сигурно. Зими се пење правцем који води преко сипара све до изласка на гребен недалеко од самог врха, стим да се крећете самим лијевим крајем сипара да би избјегли евентуалне лавине које овдје нису ријетке.

Зимски правац успона
Total distance: 9.98 km
Download file: T132 PlDom Buganja greda.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.