Т136 Планинарски дом „Убла“ – Високи бријег – виа Студенци– 4ч20мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ кретања кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Високог бријега (peakfinder) – ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем  у дужини 500 метара да би скренула на макадамски пут, на овој раскрсници постоји стуб са путоказном таблом. Макадамским путем  настављамо даље кроз поље и мало затим улазимо у предио насељен шумом Црног бора. Полако добијамо на висини а након 300 метара долазимо у Вучковића до, гдје је и последња кућа на путу према Студенцима и Калупној греди. Након Вучковића дола пут наставља даље кроз шуме бора, букве, смрче и понегдје јеле. Полако се добија на висини да би након једног километра стигли на ливаду познату по називу Посрана алуга.

На овој ливади престаје пут а стаза наставља лијево уз стрму падину насељену високом  буковом  шумом. Након стрмог дијела долазимо у мање стрме дијелове а мало затим и до природног склоништа- мање пећине која се налази 20 метара од стазе.

Настављамо даље опет  мало већим нагибом до следећег питомијег дијела и тако док се не дође до уласка у предио Студенци.

На улазу у Студенце, одмах се отвара поглед на простране ливаде и гребен који се идиже изнад овог предјела. Са лијева на десно нижу се вехови и коте: Марков кук, Бугањ греда па до доминантне Калупне греде.

Од уласка у Студенце се сиђе 50 метара у ливаду гдје се налази уписна кутија.

Овдје је и стуб са путоказним таблама које показују даље стазе ка Калупној греди и Високом бријегу, као и стазу којом смо дошли од Убала.

Од уписне кутије маркације воде даље кроз ливаде Студенаца, да би након 700 метра дошли до ублина гдје се може наћи вода до касно у љето. Ову воду су некада користили сточари за напајање стоке. Предио Студенци носи назив управо због ових ублина у којима  је вода  увијек студена-  хладна.

Након ублина, стаза иде ка гребену стрмим серпентинама, да би нако непуних сат хода изашли на гребен који се десно протеже све до врха Калупне греде, а лијево води преко Марковог кука даље гребеном до  Високог бријега. Ходање овим гребеном је право задовољство јер се цијело вријем пружа лијеп поглед на све стране.

На врху Високог бријега постоји уписна кутија.

Категорије: Описи стазаОрјен

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.