Већ дуже вријеме покушавамо наћи стару стазу која је повезивала Убла са Врбањом а ишла је преко Студенаца. Стазу смо успјешно трасирали и маркирали до Студенаца али наставак стазе која излази на гребен код Бугањ греде никако да нађемо.

Наиме, ова стаза није коришћена преко 30 година, тако да је вријеме учинило своје, гдје је пролазила кроз шуму израсла су већ велика стабла а кроз стрме сипаре поравнало је обрушено стијење.

У још једном покушају учествовали су Нада, Крсто и Игор који су том приликом и ноћили на Студенцима како би сутри дан имали довољно времена да истражују терен и изнесу стуб са усмјеравајућим таблама  на  мјесто на које излази стаза на гребен, одакле се десно иде пут Калупне греде а лијево ка Високом бријегу  и Бугањој греди.

Још од раније знамо гдје стаза излази на гребен, постоји јасно урађен процјеп у стијени, међутим у наставку ка Студенцима стаза се прати само двадесетак метара  да би касније нестала, тј. прешла у врло стрме плоче или неприступачан и стрм терен.

Како смо чули ову стазу су мјештани пролазили са коњима, тако да никако нисмо могли замислити како су проводили коње овим тереном.

Иако разочарани нећемо одустати од потраге, јер смо на силаску нашли дијелове стазе кроз шуму и улаз у стазу код ублина на Студенцима.

До наредне потраге ДА СМО ЗДРАВО!

Игор Шкеро


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.