Прва лијепа недјеља након дужег периода.   Кружна тура по орјенским врховима: Штировник и Калупна греда привукла је групу наших планинара(без обзира што се многи спремају за сутрашњу славу Светог Николу а за то послијеподне је заказано и финале на Свјетском првенству у фудбалу). Нашим планинарима се придружила група планинара из Херцег Новог – Планиарски клуб „Муника“.

Кружна тура: Убла – Пријевор – Штировник – Калупна греда – Студенци – Убла,  је за неке била први пут, и како кажу још су се једном одушевили орјенким врлетима и буџацима који крију давне приче.

У силаску на Студенце група је наишла на стара појила поред  јаме снијежнице и тако потпуно случајно наша још један детаљ својствен за ову планину. Поред  појења стоке, ове јаме су користили такозвани Бијели рудари који су из  јама вадили лед  и продавали га у Требињу и приморским градовима у вријеме прије примјене фрижидера.

Након планинарења организовали смо гледање финалне утакмице на мундијалу преко пројетора у Планинарском дому „Убла“, гдје си нам се придружили црногорска триатлонка Јелена Томашевић и наш познати алпиниста Игор Милошев.

Такође и наши бициклисти су били активни.  Пеносимо текст са странице БК“Вучји зуб“:

„Данас смо се, на позив клуба из Херцег Новог, придружили бициклистичкој вожњи која је организована поводом завршетка пројекта прекограничне сарадње – Ћиро II. Возили смо од Игала до Зеленике. Уживали смо у лијепом дружењу у опуштању на мору у Боки. Наставак дана смо искористили да се још мало „провржмамо“ кроз Боку, па смо посјетили оближње Kумбор (Порто Нови) и Ђеновиће“

Већ у уторак идемо пут ферате на Вучјем зубу да ако услови дозволе урадимо завршне радове на ферати.  О том, потом…

ДА СМО ЗДРАВО!

Фотографије са планинарења: Горан Комар – ПК „Муника“

Трек туре. Љубазношћу: Миљан Ковачевић

Total distance: 13.3 km
Download file: ubla-stirovnik-kalupna-greda-studenci-ubla.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.