УСКОРО НОВА БИЦИКЛИСТИЧКО-ПЈЕШАЧКА СТАЗА: ЋИРОВОМ ТРАСОМ ОД ТРЕБИЊА ДО ЈАЗИНЕ(ФОТО)

Као што је већ познато Требиње ће средином октобра бити домаћин Балканском првенству у бициклизму. У наш град  доћи ће преко 200 такмичара-бициклиста из 11 земаља  окружења. С тим у вези, у Градској управи донесена је и одлука да се реконтруише постојећа траса пругом од Требиња до Јазине. Ово ће значити нови замајац у развоју бициклистичког спорта, а град Требиње добиће још један туристички производ.

Како је рекао градоначелник Требиња Мирко Ћурић радови на реконструкцији почињу ове седмице и одвијаће се у двије фазе. Прву фазу чини санација пруге у дужини од око пет километара од новоизграђене саобраћајнице у Мокрим Доловима, кроз тунел у Полицама, преко Жељезничког моста, штреком уз Горичко језеро до Бањеваца, док ће се у другој фази бити санирана дионица до Јазине.

Посебно нам је драго што су из градске управе консултовали управо наше друштво у вези са овим пројектом. а наши су чланови учествовали у обиласку терена са градоначелником и службеницима градске администрације.

Идеја о сређивању поменуте трасе веома је обрадовала наше бициклисте међу којима посебно Славенка Вукасовића који је ову трасу одвезао више пута до сада и примјетио њен огроман потенцијал, чак и израдио наративни опис стазе ког доносимо у наставку:

Стаза иде трасом којом је некада ишла ускотрачна жељезница, популарни „Ћиро“. Укупна дужина је 15,2 км у једном правцу. Почетак стазе је код улаза у тунел у насељу Мокри долови  у граду Требињу, а крај код мотела Јазина гдје се налази и популарно купалиште на ријеци Сушици. Траса стазе скоро цијелом дужином иде непосредно уз воду, прво уз ријеку Требишњицу, а касније поред  Горичког  језера и на крају поред ријеке Сушице.

Врло је атрактивна због природних љепота као и због низа туристички вриједних локација поред  којих пролази:

1. Студенац (Римски мост)

2. Етно ресторан Студенац

3. Винарија Анђелић

4. Стари град Мичевац

5. Винарија Петијевић

6. Пећина Млиница

7. Велики Жељезички мост у Ластви

8. Eко камп Ушће

9. Винарева кућа и виногради Жилавке – Винарија Вукоје

10. Мотел и плажа Јазина.

 

Нагиб стазе је већим дијелом 0% тј.  равна је,  осим на неким дијеловима гдје је минимални нагиб, будући да је траса пројектована за жељезницу. Због тога би стазу могли сврстати у физички врло лагану и идеалну за бициклизам. Ширина стазе је од 2,5 – 3м и углавном је макадамског типа. Један мањи дио је асфалт. 

Staza Trebinje-Jazina 14,3 km.jpg
Posted on September 9, 2019 .

Бициклисти Вучјег зуба обилазе немањићке манастире поводом 800 година СПЦ(ФОТО)

Чланови бициклистичке секције Планинарског друштва „Вучји зуб“ (Петар Вукановић, Жељко Мирдиња, Велибор Гудељ, Мићо Милошевић и Милош Милошевић) кренули су рано јутрос на петодневно путовање током ког ће посјетити немањићке манастире, њих пет.

Бициклистичка вожња дужине око 500 километара (Требиње-Жабљак-Пријепоље-Нови Пазар-Рашка-Краљево), трајаће укупно 5 дана. Први и уједно најтежи дио руте вози се од Требиња до Жабљака, затим од Жабљака до Милешева, трећег дана возиће се дионица Милешева – Сопоћани, потом Сопоћани – Ђ. Ступови – Студеница, док ће последњег дана возити путем од Студенице до Жиче.

Намјера бициклиста је да се овом вожњом током које ће бициклисти посјетити немањићке манастире, симболично обиљежи осам вијекова Српске православне цркве и Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

Posted on August 24, 2019 .

"XVI Успон на Вучји зуб и врхове Орјена“ - ПОЗИВ (ВИДЕО)

Поштовани пријатељи,

овим путем Вас позивамо да учествујете у планинарској акцији „XVI Успон на Вучји зуб  и врхове Орјена“, у организацији ПД „Вучји зуб“ из Требиња.

Акција ће се одржати: 11,12,13. X 2019. године.

Програм:

11.X 2019. ПЕТАК

- Долазак и смјештај у извиђачком дому „Тули“ заједно са планинарским просторијама, (извиђачки дом Тули, са налази у близини магистралног пута Требиње-Херцег Нови, 10 км од града, скретање за УБЛА лијево (из правца ХН скретање десно) са магистралног пута, након 500м пута дом се налази са лијеве стране (биће постављене и посебне папирне ознаке са планинарском маркацијом и стрелицом на бијелом папиру).

-Договор о детаљима акције.

12. X 2019. СУБОТА

- 07,00 часова. Полазак из Требиња ка дому на Тулима

- 07,30 часова. Полазак из дома ка Ублима

- 08,00 часова. Полазак на успон са Убала:

Група 1. (тешка варијанта) Убла – Копривни до - Јастребица - Вучји зуб – Добри до - Пирина пољана - Убла. Дужина стазе 17,3 км. Укупан успон око 1100м

Група 2. (средње тешка  варијанта) Убла - Копривни до - Јастребица - Пирина пољана - Убла. Дужина стазе око 15 км. Укупан успон око 900м

Група 3. (лака варијанта) Убла - Пирина пољана  (припремање чаја, могуће је прошетати  до  Ледене пећине) - Убла. Дужина стазе 11 км а до Ледене пећине 16 км. Укупан успон око 500м

-  Око 15 часова обједињавање све три групе у Пириној пољани, одмор и повратак на Убла.

-  Ручак по повратку у дом.

- Подјела захвалница, печатирање, пл. књижица, дружење уз музику (цијене пића су минималне).

13 .X 2019. НЕДЈЕЉА

- По жељи обилазак интересантних мјеста у Требињу и околини.

- 15,00 часова.  Крај акције.

Ради бољег организовања смјештаја информацију о броју ваших чланова који долазе доставити до 07.10.2019.  на бројеве: Игор Шкеро +387 (0)65/ 753-896;  Александар Јанковић  +387 (0)65/876-821.

Остале информације:

- Убла – 1020м. н/в;  врх Јастребица – 1865 м н/в ; Добри до – 1380 м. н/в; врх Вучји зуб-1805 м. н/в ; Република Српска

- Ноћење у извиђачком дому 5 КМ (2,5евра) по особи, обезбјеђена кухиња и купатило

(потребно резервисати прије ради ограниченог броја мјеста)

-  Могуће је поставити и шатор у близини извиђачког дома

-  Уз договор могуће је доћи  прије или отићи касније

-  Ручак по повратку у организацији домаћина

-  Доручак и вечера из ранца

-  Чај и слично у организацији домаћина

-  Обавезно понијети документе, личну карту и сл. ради близине државне границе

-  У случају  непредвиђених дешавања план се прилагођава околностима

-  Више информација на горе наведене бројеве, ту смо да помогнемо колико можемо.

-   Ради сигурности учесника, обавезно је  поштовање свих договора и инструкција организатора током акције.

 Да смо здраво!

ПД „Вучји зуб“ Требиње

Планинарски дом Тули можете пронаћи на Гугл мапама: ЛИНК!

Posted on August 23, 2019 .

Молба - потребне фотографије гљива са Орјена и околине(ФОТО)

Милимо све посјетиоце планине Орјен да нам (ако имају) пошаљу фотографије гљива са подручја ове планине и долине ријеке Сушице, такође би требало навести локацију гдје су фотографије настале.

Примјера ради. У прилогу је фотографија снимљена на улазу у Добри до, друга фотографија је снимљена на стази: Бегова корита - Јастребица, трећа на стази за Студенце итд… није потребно да знате о којој гљиви се ради.

Наиме, тако би много помогли у изради елабората о гљивама на будућем заштићеном природном подручју "Орјен". Фотографије слати на мејл: igorskero@gmail.com

УНАПРИЈЕД ХВАЛА!

Posted on August 22, 2019 .

Бициклиста Петaр Спаић ниже све боље резултате (ВИДЕО/ФОТО)

Бициклиста наше бициклистичке секције и члан Бициклистичког клуба “Мостар” Петaр Спаић, постиже све запаженије резултате. Поред првенствених трка Петар вози и трке које не носе бодове, али су ништа мање изазовне. Овогодишњи је побједник трка “За сирац сира”, трке на Орјен, а последњи успјех је остварио у трци “Fun bike ride“ дионица Миљевина - Фоча (16 km) гдје је такође заузео прво мјесто.

Петар је протекла два викенда возио и XCO Државно првенство БиХ и XC Eliminator на оба такмичења је имао четврто вријеме, с тим да је у Ливну имао незгоду са пукнутом гумом. Спаић почетком августа одлази у Шкотску гдје планира наставити са тренинзима, биће прилике за планинарење, али и бициклизам.

Иначе, једини лиценцирани бициклисти у Требињу су Петар Спаић, Милош Бодирога и Митар Миљковић, сви чланови наше бициклистичке секције и Бициклистичког клуба “Мостар”. Не преостаје нам ништа друго него да им свима пожелимо да наставе са добрим резултатима…

Фотографије: Фоча тур, Петар Спаић, Миодраг Вујачић

Један од видео записа Петра и Милоша са трка. Три стране Копаоника

Posted on July 28, 2019 .

У помен недавно преминулом пријатељу обновљена стара црква (ВИДЕО)

У суботу (13 јул 2019. год.)  је освећена обновљена црква Светог апостола Павла код Павлове пећина на брду два километра од  Петро - Павловог манастира. Свету архијерејску Литургију  је служио Владика Димитрије.  Обнови је предходила иницијатива неколицине  пријатеља  недавно преминулог Жарка Жаре Вучића, а уз благослов  Епархије Захумско - Херцеговачке и приморске  и  сестринства Петро - Павловог манастира. Као што знате многи чланови нашег друштва су узели учешће у обнови ове светиње. Сматрамо да  смо на овај начин урадили највише за покој душе нашег Жаре. Сви смо свјесни колики је губитак  одлазак  свима омиљеног  Жаре, на овај начин ћемо сачувати вјечно успомену на једну немјерљиву људску величину. Ријетки су они којима посвете парче неба на земљи... Почивај у миру драги наш Жара...

У видеу погледајте како су текли радови на обнови Павлове цркве

Видео: Игор Шкеро

Прилог Херцег телевизије:


Posted on July 26, 2019 .

Преминуо доајен требињског планинарства Владимир- Владо Кукурић

Јуче је у 91. години живота преминуо наш почасни члан Владимир - Владо Кукурић. Мало је требињаца који нису чули за чика Влада. За њега је познато да је био частан и поштен човјек, моноги би рекли и визионар оног доба. Владо је био и предсједник пријератног планинарског друштва "Бијела гора". Многе требињце је управо Владо научио да воле природу и планину.

Оно,  на што смо ми поносни је да нас је чика Владо увјек подржавао и да је управо у нашем друштву препознао неког ко ће опет покренути планинарење у Требињу. Сјећамо се његове подршке када смо се борили да се не прода планинарски дом на Ублима, затим његовог прилога за изградњу дома као и непрестано интересовање за напредовање радова и активности друштва...

Увјек нам је несебично  давао корисне савјете и топал осмјех.

Сахрана Влада Кукурића обавиће се дана 21.07.2019. године на гробљу у Полицама у 16,00 часова.

Чика Владо нека Вам је вјечна слава и хвала.

Posted on July 20, 2019 .

УПОЗОРЕЊЕ!!! Велико станиште врло опасне биљке у Сувој језерини(ФОТО)

Више о овој биљци:

Гигантски свињски коров је фототоксичка биљка. Његов сок може узроковати фитофотодерматитис (тешку упалу коже), када је кожа изложена сунцу или УВ-зракама. У почетку је кожа црвена и почиње сврбеж. Тада се стварају мјехурићи у облику опекотине у року од 48 сати. Они формирају црне или пурпурне ожиљке који могу трајати неколико година. Лежање у болници може бити потребно. Присутност и најмање количине биљног сока у очима може довести до привременог или чак и трајног сљепила. Те су реакције узроковане присутношћу линеарног деривата фуроцоумарина у свом лишћу, коријењу, стабљикама, цвјетовима и сјемену. Ове хемикалије могу ући у језгру епителних ћелија, формирајући везе с ДНK, што узрокује да ћелије умру. Смеђа боја је узрокована производњом меланина из фуроцоумарин. У Њемачкој, гдје је биљка постала права сметња, било је око 16.000 жртава у 2003. години.

Дјецу треба држати подаље од гигантског свињског корова. Заштитну одјећу, укључујући и заштиту за очи, треба носити приликом руковањем или ископавањем биљке. Ако је кожа изложена, угрожено подручје треба темељито опрати сапуном и водом, а изложену кожу заштитити од сунца на неколико дана.

ФОТО: Славенко Вукасовић

Posted on July 12, 2019 .

Нове донације за изградњу Планинарског дома "Убла"

Александар Ацо Спаић - 150,00 КМ у водоматеријалу, 100,00 КМ од Огњена Цвијановића планинара из САД, 80,00КМ од нашег члана Милоша Влатковића

ВЕЛИКО ХВАЛА ДОБРИ ЉУДИ. Ево и списак ранијих донација:

ДОНАЦИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ПЛАНИНАРСКОГ ДОМА "УБЛА". ВЕЛИКО ХВАЛА ДОБРИМ ЉУДИМА, ПД "Вучји зуб" ће наћи начина да вам се одужи...

1.950,00 KM (1000 евра) "The Energy Financing Team" (EFT Group)

1.000,00 КМ од компаније БИС АДРИАТИК

500,00 КМ од компаније Бонита у грађевинском материјау + помоћ при опремању дома

1.000,00 КМ у грађевинском материјалу од Би Кул - аутлет - Зеленовић

1.000,00 КМ од Јоша Колака из Београда

500,00 КМ Беат д.о.о. у грађевинском материјалу

200,00 КМ од познатог планинара Ненада Рајића из Витеза

100 евра од доајена требињског планинарства, нашег почасног члана. Влада Кукурића

100,00 КМ од зубачког проте Бориса Изградњу ће капитално помоћи фирма Сегмент- у електро материјалу,

ХЕТ - Израда пројекта и коришћење механизације

Миро Јањић донирао 5 тона цемента

АПИС - значајан рабат при куповини

Пројектни биро Контура - бесплатна ревизија пројекта дома

Лео- пластик - мјешалица за бетон

Браћа Мисите су нам уступили мали багер и камион када затреба

Радановић д.о.о. нас капитално помаже у пијеску (65 кубика до сада)

100,00 КМ од нашег члана Бошка Провиџала

50,00 евра од познатог планинара из Србије, Горана Стаменковића

100,00 KM од кафе бара Поета

500,00 КМ у грађевинском материјалу од Одреда извиђача- Требиње

380,00 КМ од нашег члана Алана Микија Зељића из Шведске + противпожарни систем

300,00 КМ Удружење коњичана у Требињу + значајно учешће у радним акцијама

Помажу и неки наши привредници који не желе да се помињу, кажу, Бог све види

58380973_2194592343963413_8167404703081037824_o.jpg
Posted on July 4, 2019 .

Урађен елаборат „ Мапирање планинарских стаза на подручју масива Орјена”(ФОТО)

За потребе израде Студије заштите за планински масив Орјен , у сарадњи са Заводом за Заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Планинарско друштво „Вучји зуб“ је урадило  елеборат „ Мапирање планинарских стаза на подручју масива Орјена”. У наведеном елеаборату дат је преглед планинарских стаза и другух интересатних тачки(видиковци, изворишта, склоништа, и сл.) на подручју планине Орјен. Наведени материјал ће бити саставни дио наведене студије, те ће се моћи користити и за даља истраживања масива Орјена.

Активности на изради наведеног елабората завршене су крајем јуна 2019. године.

staze1.JPG
Posted on June 28, 2019 .