Т134 Планинарски дом „Убла“ – Студенци 1400м (планински предио)- 1ч50мин

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем  у дужини 500 метара да би скренула на макадамски пут, на овој раскрсници постоји стуб са путоказном таблом. Макадамским путем  настављамо даље кроз поље и мало затим улазимо у предио насељен шумом Црног бора. Полако добијамо на висини а након 300 метара долазимо у Вучковића до, гдје је и последња кућа на путу према Студенцима. Након Вучковића дола пут наставља даље кроз шуме бора, букве, смрче и понегдје јеле. Полако се добија на висини да би након једног километра стигли на ливаду познату по називу Посрана алуга.

На овој ливади престаје пут а стаза наставља лијево уз стрму падину насељену високом  буковом  шумом. Након стрмог дијела долазимо у мање стрме дијелове а мало затим и до природног склоништа- мање пећине која се налази 20 метра од стазе.

Настављамо даље опет  мало већим нагибом до следећег питомијег дијела и тако док се не дође до уласка у предио Студенци.

На улазу у Студенце, одмах се отвара поглед на простране ливаде и гребен који се идиже изнад овог предјела. Са лијева на десно нижу се вехови и коте: Марков кук, Бугањ греда па до доминантне Калупне греде.

Од уласка у Студенце се сиђе 50 метара у ливаду гдје се налази уписна кутија.

Овдје је и стуб са путоказним таблама које показују даље стазе ка Калупној греди и Високом бријегу, као и стазу којом смо дошли од Убала.

Од уписне кутије маркације воде даље кроз ливаде Студенаца, да би након 700 метра дошли до ублина гдје се може наћи вода до касно у љето. Ову воду су некада користили сточари за напајање стоке. Предио Студенци носи назив управо због ових ублина у којима  је вода  увијек студена-  хладна.

Total distance: 5.59 km
Download file: T134 PlDom Studenci.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.