Т144 Планинарски дом „Убла“ – Шишавци 1596м – виа Kабо -2ч45мин

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Oва прелијепа стаза је идеална за оне који желе почети са истраживањем Орјена а не знају одакле почети.  Дужина туре је 10 км, а савлада се око 700 метара успона. Стаза лака, средње тешка и под врхом Кабо тешка. Додатни опрез је потребан и након врха Кабо у дужини 200 метара  јер се савладава ужи стјеновити гребен на појединим мјестима експониран.

Да кренемо од почетка:

Првих 1,4км нема успона а у том дијелу стаза води макадамским путем од Планинарског дома, пролазимо поред пар викендица а затим прелазимо преко ливаде до укључења у асфалтни пут који пролази горњим пољем убалског платоа, пратимо тај пут 500 метара затим скрећемо десно  на макадамски пут кроз ливаде. Након тог дијела пут улази у густу борову шуму гдје почиње успон. Након 500м путем кроз шуму одвајамо се планинарском стазом на шири шумовити гребен који води ка врху Kабо. У наставку стаза иде поменутом шумом а на једном мјесту се налази и лијеп видиковац.

На излаку из шуме улази се на кршевити знатно стрмији  дио под самим врхом. Овај дио је дужине око 200м а на неколико мјета је постављена сајла као гелендер да би се кретање додатно осигурало.  Са врха се пружа лијеп поглед на Орјен, комплетну околину Требиња, много планина у Црној Гори  и Херцеговини па све до острва у Далмацији.

Након врха Кабо, настављамо даље гребеном ка Шишавцима. У почетку нас чека најтежи дио гдје  је потребно опрезно кретање јер се прелази уски стјеновити гребен у дужини 200 метара. Након овог дијела стаза постаје питомија али до врха Шишаваца морате савладати неколико кота, тј на пар мјеста ћете губити висину али предјели којима ћете ићи вас никако неће обесхрабрити јер се пролази лијеп гребен обрастао дивним примјерцима Црног бора.

На врху ће вас дочекати заобљена травната главица са постављеним стубом и путоказним таблама.

Видео приказ гребена од коте 1529м до врха Кабо 1419м. Видео: Иван Иванковић
Панорама са Шишаваца: 1 – Гумбар; 2 – Мала Јастребица; 3 – Велика Јастребица; 4 – Вучји зуб; 5 – Зубачки/Велики Кабао; 6 – Бугања греда; 7 – Високи бријег; 8 – Добри до; 9 – Студенци
Total distance: 5.15 km
Download file: T144 PlDom Sisavci via Kabo.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.